Politie scenario training: te vroeg of te laat

In een recente studie (Jenkins, 2020) stellen de auteurs dat politie training scenario’s te laat beginnen en te vroeg stoppen. Ze moeten beginnen bij de uitgifte van de melding omdat blijkt dat deze grote invloed heeft op geweldgebruik later (priming effect). Het oefenen met geprimde informatie wordt aangeraden om agenten bewust te maken van dit priming effect. Aan het einde van het scenario dient geoefend te worden op het gegeven dat men juist na een intense aanhouding kwetsbaar is en gevoelig voor fouten maken (FLETC 2004). Laat dus wel de boeien omdoen en naar de auto transporteren, de PD goed controleren e.t.c.

Niet direct stoppen na geweldgebruik, maar SA blijven behouden en aandacht voor na-effect adrenaline dump. En ik snap dat didactisch gezien dit een dilemma is omdat je als IBT docent door wil…er zijn echter slimme oplossingen.