Boek sportpsychologie

Voor sportgericht schrijf ik een recensie over het mooie boek ‘Leren Presteren’, bomvol sportpsychologie. Het model van zelfvertrouwen (self-efficacy, Bandura) wat Afke van de Wouw beschrijft is een heel concreet model wat ik al jaren gebruik om trainers en ALO studenten te laten zien hoe je concreet in de zaal en op het veld kunt werken aan zelfvertrouwen. Afke maakt onderscheid tussen zelfvertrouwen als persoonlijkheid eigenschap en zelf-effectiviteit als in relatie tot een specifieke taak. Dat zelfvertrouwen als persoonlijkheid ben ik geintresseerd in: hoe kom je daar aan? Wat zijn de determinanten? Is het kwestie van genen? Basisvertrouwen als in de hechting-theorie? Is dit hetzelfde wat Rico Schuijers ‘geloof’ noemt en wat hij poëtisch omschreef als ‘ geloof is de grond waarop zelfvertrouwen kan groeien.