Boek: niet te breken!

Sport en prestatie psychologen, dienders en SEH opgelet: in H12 neemt Sander Aarts ons mee in de geheimen van een sniper. Over omgaan met grote psychologische druk en het principe ‘scan en breathe’. Als de verantwoordelijkheid op jouw schouders rust: scan en breathe. Haal jezelf uit het moment van chaos, tunnelvisie en stress door bewust even om je heen te kijken en een keer diep adem te halen. Niet alleen voor snipers, ook voor ondernemers tijdens een spannende deal of als docent in een te drukke klas: scan en breathe. Deze eenvoudige handeling is sportpsychologie en politie MK in een notendop: spanningsregulatie en re-focussen. De diepe ademhaling die via het diafragma een directe link met de nervus vagus heeft. En dus het parasympatische zenuwstelsel kalmeert. De scan die niet alleen spanning reguleert maar ook bijdraagt aan focus en re-focus. Scannen om in de termen van Rico Schuijers en MK uit je hoofd (binnen) naar ‘buiten’ te geraken. Uit de cognitieve en emotionele tunnelfocus en bijdragend aan situational awareness. Levensreddend in een high risk situatie, gezond in het dagelijks leven.